Encara que per norma general és una cosa en què no pensem, una bona cicatrització és vital per a la nostra salut. I aquest procés de tancament d’una ferida ha de funcionar perfectament en totes les fases. Des de la coagulació en la fase inicial per aturar l’hemorràgia, passant per la inflamació on es realitza una neteja i s’eliminen virus i bacteris per evitar una infecció, per anar just després a la proliferació on es regenera el teixit en totes les capes i arribar finalment a la maduració, on aquesta zona torna a guanyar força i flexibilitat.
Com afecta el tabac a la cicatrització?
Fumar afecta i molt a la pell, accelera el seu envelliment i altera tot allò que li afecta. El procés de cicatrització de les ferides no es una excepció ja que es pot veure compromesa si es fuma i segons quins casos, com en una intervenció quirúrgica, pot ser un problema molt important.
La nicotina i el monòxid de carboni que es produeix durant la combustió del tabac desplaça l’oxigen que pot transportar els glòbuls vermells i així no es distribueix amb eficàcia fins a les cèl·lules de l’organisme.
Si aquestes cèl·lules tenen menys oxigen per fer servir, s’augmenten les possibilitats de mort cel·lular i així es complica la cicatrització de les ferides.
Això també es veu influït que, encara que només es fumi una cigarreta, augmenta la vasoconstricció i així en arribar menys sang baixa molt la capacitat de fer arribar nutrients a la ferida i així facilitar-ne el tancament.
També ens trobem que el cianur d’hidrogen, un component del tabac que fins i tot es fa servir com a pesticida i raticida, actua també dificultant la cicatrització de dues maneres diferents. D’una banda, disminueix la capacitat de reparació del teixit en inhibir els processos enzimàtics i de transport d’oxigen i de l’altra també inhibeix la funció dels glòbuls blancs fent que la ferida tingui més risc d’infectar-se.
A la maduració, l’última fase de la cicatrització, es produeix una alteració del col·lagen i de l’elastina repercutint en l’elasticitat de la pell que ja de per si mateix està disminuïda pel fet de fumar, afavorint-ne l’envelliment.
Aquests tres components (nicotina, monòxid de carboni i cianur d’hidrogen) acaben enlentint la cicatrització de la ferida i encara que aquesta s’acabi tancant, si durant el procés de cicatrització s’ha patit infeccions i altres alteracions pot provocar que es perdi pèl a la zona de la ferida i que la cicatriu que reste sigui molt més engrossida, hipertròfica marcada i estèticament més lletja.
Per això, davant de qualsevol operació es recomana que prèviament es deixa de fumar perquè s’ha observat que deixant de fumar com a mínim un mes abans tenen menys riscos de complicacions, a banda de la mateixa cicatrització, i s’aconsegueixen millors resultats als sis mesos d’aquesta.
Per tot això i per què fumar provoca 40 malalties més ja sigui directament o indirectament, la millor opció és deixar de fumar com més aviat millor. Si vols ajuda, la pots trobar clicant aquí.