Mascotas

Com afecta a les mascotes el fum del tabac

Tal com el tabaquisme passiu afecta la salut de les persones, també les nostres mascotes poden patir les conseqüències d’estar exposades a les substàncies tòxiques que comporta respirar un ambient carregat de fum del tabac. Per això, si tens algun animal a casa, el millor que hi pots fer, i així augmentar els anys que està al teu costat fent-te companyia, és deixar de fumar.

Encara que és perjudicial per a totes les espècies animals, a causa de les seves diferents anatomies i metabolismes, el tabac afecta de manera particular cada animal que hi està exposada. En aquest article parlarem de les mascotes més comunes: Gossos, gats i les aus

Els gossos: ulls, olfacte i pulmons. Les parts més vulnerables

És de sobres sabut que els gossos tenen un olfacte molt més desenvolupat que el nostre, això fa que detectin molt més si hi ha fum del tabac a l’ambient i aquesta olor, la de la cigarreta, la detesten.

Els gossos amb musell curt s’ofeguen més en un ambient carregat de tabac

Però a banda de les molèsties que els ocasiona el tabac, també influeix en la seva salut. Tenen més tendència a desenvolupar càncer nasal i un 60% més de pulmó que els gossos que no estan exposats al tabac. Això és degut a l’enorme quantitat de substàncies nocives que s’acumulen a les mucoses, tant nasal com de la resta de l’arbre respiratori.

Segons la mida del musell els efectes poden ser diferents. Així ens trobem que els que tenen musell llarg tenen més tendència a tenir al·lèrgies i sinusitis i en canvi els de musell curt tenen més risc d’asfíxia si estan en un ambient molt carregat de fum ja que de per si mateix, la seva capacitat de captar oxigen ja és menor, cosa que empitjora si respiren aire carregat de monòxid de carboni i altres substàncies perjudicials.

I com ens passa si anem a una discoteca on tothom fuma, els gossos poden patir amb molta facilitat conjuntivitis i ulls vermells quan estan en una situació semblant.

A banda d’això, els gossos que conviuen amb fumadors solen patir més tos, bronquitis i alteracions vasculars com ara arrítmies o insuficiència cardíaca.

Els gats, afectats pel fum de tercera mà.

Una característica que tenen els gats és que es passen tot el dia llepant-se i empolainant-se. Encara que per a ells això és una mesura d’higiene, el problema s’ocasiona quan conviuen amb un fumador, perquè les substàncies tòxiques del fum del tabac s’acumulen al seu pelatge i quan es llepen, aquestes són absorbides a través de la mucosa de la llengua i la boca. Igual

Els gats a l’acicalar-se absorveixen moltes substàncies tòxiques del fum tabac que tenen adherides als pels

que els beus quan mosseguen un peluix o una joguina impregnada per les mateixes substàncies, el que anomenem tabaquisme de tercera mà

Això provoca que les possibilitats de patir un càncer es multipliquin fins i tot per cinc en gats que són fumadors passius, sobretot limfomes, càncer de boca i de pulmó. Però la cosa no queda aquí, ja que poden patir un augment anormal de la salivació, asma, picor ocular i ulls vermells, asma i altres malalties respiratòries, alteracions cardíaques, diarrees, vòmits, tremolors i convulsions.

Les aus, un sistema respiratori extremadament sensible al fum del tabac

 

Les aus tenen moltes possibilitats de desenvolupar un càncer de pulmó, pneumònia i altres malalties respiratòries si estan afectats contínuament per un ambient carregat de tabac. Això és degut a que a banda dels pulmons, tenen sacs aeris distribuïts per tot el seu cos fent al sistema respiratori molt més vulnerable.

Com als gossos i als gats, els seus ulls també poden ser afectats pel fum del tabac, causant-los moltes molèsties.

Altres mascotes, també amenaçades pel fum del tabac

 

Els hamsters i altres roseegadors els hi afecta molt el fum del tabac

 

Les mascotes petites també els afecta el fum del tabac. Per exemple, els conills i altres rosegadors tenen més tendència a desenvolupar problemes cardíacs i els rèptils poden desenvolupar irritació ocular, problemes cardíacs i tremolors.

El tabaquisme de quarta mà en animals i mascotes: Intoxicacions i enverinaments per burilles i restes de la cigarreta

A banda del que hem comentat, els animals i mascotes també tenen un risc enorme de patir enverinaments fortuïts si ingereixen burilles o aigua contaminada per aquesta. Una sola burilla, contamina 10 litres d’aigua amb la qual cosa, la concentració que es pot donar si beu d’algun plat d’alguna planta o recipient on ha caigut una burilla és enorme, podent provocar convulsions, baveig desmesurat, contracció de les pupil·les, diarrees , arrítmies i fins i tot la seva mort.

Mascotes
Les aus i altres animals poden acabar menjant burilles

Però no només les mascotes, els animals salvatges també estan molt exposats al fum de quarta mà, és a dir, tota la contaminació de les cigarretes, des de la desaparició del seu hàbitat per cultivar tabac, l’exposició a pesticides d’aquests cultius com també, a les burilles una vegada consumides les cigarretes.

Les burilles que es llancen a terra es desplacen ja sigui pels carrers, clavegueres o per rius, rieres i altres cursos d’aigua. Així es contaminen sòls, plantes i poden ser ingerits per animals, que tu et menges. Com poden ser peixos, preses de caça com coloms, pollastres, vaques,..

Si un cop llegit això vols ajuda per deixar de fumar, clica aquí

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Ir arriba