MPOC

MPOC i fumar

La MPOC (Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica) és una malaltia crònica, limitant, que redueix l’esperança de vida i el culpable de la qual és el tabac, ja sigui per ser un fumador actiu com a  passiu.

És tan important la influència del tabac, que el 67,5% de persones que pateixen MPOC, són fumadors o han estat, fins i tot el 4,1% de no fumadors poden acabar desenvolupant aquesta malaltia per l’efecte d’estar exposats al fum del tabac .

Primer símptoma de la MPOC

Moltes vegades la MPOC és diagnosticada quan qui el pateix ja experimenta un ofec que comença a suposar un límit a les activitats que fa normalment.

Però el primer símptoma abans d’arribar a aquest punt és la Tos. Molts fumadors consideren que tossir és un efecte secundari normal pel simple fet de fumar. Però la realitat és molt pitjor. Si consumeixes tabac des de fa temps, tens més de 40 anys i tens tos cada dia durant més de 2 mesos, és millor que consultis al teu centre de salut perquè et realitzin una espirometria on se’t valorarà com estan els teus pulmons i si funcionen bé sense cap mena de restricció.

I en el cas que aquesta prova surti bé, no és qüestió de llançar les campanes al vol, ja que per una banda això no significa que no desenvolupis MPOC si segueixes fumant i de l’altra, recorda que a part de la MPOC, el tabac provoca més de 40 malalties diferents.

Per últim i per a la teva tranquil·litat, si no pateixes de tos crònica i justament comences a tossir quan en els primers moments quan deixes de fumar, has de saber que és un procés totalment normal sempre que està desaparegui al cap de les setmanes.

Però… què és la MPOC?

A la MPOC es produeix un increment de la producció de mucositat que acaba limitant l’espai per on circula l’aire fins als pulmons, en bronquis i, sobretot, en els bronquiols.

Aquesta limitació fa que els litres d’aire que arriben als pulmons en cada respiració sigui cada cop menor, provocant en un primer moment un cansament extra en realitzar esport o una activitat física important (com caminar un pendent), fins a arribar a un moment que cal respirar amb bombones d’oxigen per poder realitzar la mínima activitat, com ara caminar per casa.

Aquesta caiguda de la capacitat respiratòria és irreversible, és a dir, un cop comença no es pot recuperar al punt que no hi havia cap obstrucció. Però el que sí que es pot és frenar aquest ritme accelerat de pèrdua i es torna al ritme de pèrdua normal per l’efecte de l’envelliment natural. Per això és molt important començar a revertir aquest procés accelerat com més aviat millor, perquè així endarrerirem molt més temps arribar a un nivell que limiti la nostra vida i qualitat de vida.

 

 

I què és el que podem fer per aconseguir estar bé el màxim de temps possible? És molt simple, el millor que pots fer és…

DEIXAR DE FUMAR

Perquè el tabac, a banda de provocar aquesta malaltia, també accelera el seu avenç i provoca que sorgeixin exacerbacions, és a dir, crisis respiratòries com a bronquitis i infeccions respiratòries que requereixen ingrés en un hospital.

Què es pot fer si t’han diagnosticat de MPOC?

Com t’acabo de comentar, si pateixes de MPOC el primer i millor que pots fer és deixar de fumar perquè així frenaràs l’avenç d’aquesta malaltia i milloraràs la teva qualitat de vida. Però a banda d’això també hi ha una altra sèrie d’activitats que podeu fer.

El primer és fer correctament el tractament. Amb gairebé tota seguretat et receptaran algun tipus d’inhalador per millorar la teva capacitat respiratòria. Si els fas correctament i quan ho tinguis indicat et trobaràs molt millor i a llarg termini tindràs la MPOC molt millor controlada.

El tractament ho has de seguir, encara que et trobis bé i creguis que no et fa falta i, per contra, si arriba un dia que notes que no és suficient i tens símptomes, demana cita amb el teu metge perquè valori si cal modificar la teva medicació per a la MPOC, no t’esperis a arribar a un punt que no en puguis més i hagis de visitar d’urgències; serà més difícil de millorar, et trobaràs molt pitjor i l’avenç d’aquesta malaltia serà superior a si haguessis contactat abans amb el pneumòleg o el metge de primària.

A banda de la medicació també és important mantenir una bona activitat física d’acord amb les teves possibilitats, que pot anar des de practicar algun esport fins a passejar diàriament per on vius o casa teva si ja no pots sortir. Això juntament amb els exercicis respiratoris ajudarà a millorar el teu estat i aconseguir estar molt més actiu.

Per altra banda, també és important mantenir una alimentació adequada. Tingues en compte que la MPOC provoca un sobreesforç que implica un augment de les quilocalories consumides diàriament, per la qual cosa si no es menja prou i amb una proporció de proteïnes, greixos i hidrats de carboni adequats, en quadres avançats daquesta malaltia es pot acabar desenvolupant una desnutrició. Per això cal menjar bé per mantenir un equilibri per evitar l’obesitat per una banda i la desnutrició per l’altra. També es recomana augmentar el consum d’aliments rics en antioxidants (vitamina A, C i E). Podeu trobar més informació sobre aquest tema en aquest enllaç

En conclusió, la MPOC és una malaltia crònica que quan apareix ja és irreversible i deixar de fumar és el millor que pots fer per evitar la seva aparició i si ja la pateixes, per frenar el seu ràpid avenç.

I si el que necessites és ajuda per deixar de fumar, la pots trobar clicant aquí

 

Bibliografia:

Joan B Soriano, Marc Miravitlles. Datos epidemiológicos de la EPOC en España. Archivos de Bronconeumologia, 2007; 43(1),2007

Adela-Emilia Gómez Ayala. Enfermedad Pulmonar Obstructiva Crónica (EPOC) y alimentación. Farmacia Profesional. 2016; 30(1), 26-29

Cimas Hernando, JE. Importancia de los síntomas en la EPOC. Medifam, 2003; 13(3)

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Ir arriba